neděle 22. března 2015

Greenpeace výzva

Internet se hemží děvčaty bažícími po ladné postavě a cvičícími tzv. 30 denní výzvu, mí oblíbenci Greenpeace vymysleli také výzvu. Jestli je náročnější ta cvičící či ta ekovýzva, posuďte sami. Každopádně ekovýzva má dopad nejen na jedince, ale i na jeho okolí. A na výběr máte hned z několika variant (co odstavec, to výzva).

Od 28. 2. do 28. 3. 2015 jsou „nuceni“ jednotliví účastníci
obejít se BEZ AUTA, tak to bych nejspíš zvládla, jelikož se dopravuji především autobusem

kupovat PRODUKTY BEZ PLASTŮ, to už by byl větší oříšek, protože žijeme v době plastové a některé potraviny jsou pro jistotu zabaleny ve dvou vrstvách, řešením by mohlo být kupování potravin ve skle, či na váhu, což už některé obchody umožňují (je jich ale jako šafránu a vím jen o těch v Praze), v úvahu připadají i potraviny balené do papíru

nakupovat jen LOKÁLNÍ ZBOŽÍ, o téhle výzvě uvažuji, protože přeprava zboží z kontinentů na kontinent sežere neskutečné množství energie a úplně zbytečně, protože kdo potřebuje třeba jahody v zimě? Na druhou stranu jsem docela velký fanda banánů, které prostě u nás nevypěstujete :)

stát se Z VEGETARIÁNA VEGANEM, což asi netřeba komentovat, nejsem vegan ani vegetarián, jsem flexitarián, ale časem se možná posunu dále ;)

stát se Z MASOŽRAVCE VEGETARIÁNEM či Z MASOŽRAVCE VEGANEM, jsou různé druhy potravinové transformace, vyberte si podle stupně obtížnosti :)

trávit VEČERY BEZ ELEKTŘINY, zrovna je večer a já píšu na svém elektřinou poháněném počítači tento článek, no mohla bych si číst a třeba plést (ne šít na elektrickém stroji, kdybych měla šlapací, jsem ve výhodě), ale musela bych si k tomu svítit svíčkami, tomu říkám výzva! :)

obejít se BEZ PALMOVÉHO OLEJE, ten už jsem v jednom článku řešila, to by byl měsíc hodně náročný na oči a na čas, protože než byste přečetli všechny ty miniaturní popisky na potravinách během nákupu, naskočila by vám minimálně půlka dioptrie navíc :)

zanechat za sebou MINIMUM ODPADU, to vás donutí přemýšlet nad každou maličkostí, kterou byste jinak vyhodili do komunálního odpadu, recyklace na prvním místě a to nejen klasické plasty, sklo a papír, já recykluji i hliník, dobrá věc je také kompost

VYHNOUT SE SUPERMARKETŮM obloukem, ještě než jsem bydlela v Praze, byla jsem svědkem otvírání prvního supermarketu v našem malém městě a dnes jich tu je nepočitatelně, spolu s večerkami tvoří často hlavní zdroj nákupů, ale dělat věci jinak je přece výzva

Jednotlivé oficiální účastníky výzvy můžete sledovat na webu http://ekovyzva.cz , měsíc „odlišného“ života budou mít brzy za sebou, ale vy se jimi můžete inspirovat a nebo si vymyslet svoji vlastní originální výzvu.

Žádné komentáře:

Okomentovat