sobota 6. ledna 2018

Jak si vyrobit vlastní bylinkovou mast

Co budete potřebovat?

Bambucké máslo nebo jiný mastný základ
Bylinky
Kousek jemné tkaniny, přes kterou tekutou mast přefiltrujete
Volitelný je olej, kterým můžete mast doplnit, nebo třeba i vonné esence

Jak na to?

Připravte si vodní lázeň (kastrůlek v hrnci s vodou) nebo použijte hrnec s dvojitým dnem, prostě abyste měli teplotu nádoby pod kontrolou.

Do nádoby vložte bambucké máslo a nechte ho rozehřát, až bude zcela tekuté. Do másla nasypejte bylinky, já jich dala tolik, aby zůstaly stále pěkně ponořené a zvolila jsem heřmánek. Chvíli zahřívejte, nechte odstát. Zahřívání a tuhnutí můžete několikrát opakovat, aby se léčivé látky z bylinek smísily s bambuckým máslem. Já jsem celou směs nechala stát asi týden a během té doby rozehřála asi třikrát. Pro oddělení masti od kousků bylinek použijte jemnou látku, která není moc hustě tkaná. Když mast přefiltrujete, můžete vidět, že její odstín se změnil podle použitých bylinek. Pokud chcete trochu sofistikovanější mastičku, vyberte si některý z olejů, kterým bambucké máslo naředíte. Já vybrala avokádový, ale byl to můj první pokus a olej jsem vybírala čistě podle vlastností uvedených v internetovém obchodě.

Můj první pokus dopadl celkem dobře, mastičky rozdám po příbuzenstvu a jsem zvědavá na zpětnou vazbu. Ještě chci určitě zkusit kostivalovou a konopnou.







3 komentáře:

  1. Díky za inspiraci :) Chtěla jsem se zeptat, jestli máte zkušenost s výrobou konopné masti? Já bych moc ráda měla doma tuhle domácí mast, protože si myslím, že to je fakt zázrak přírody :) Našla jsem docela dobrý recept tady, tak uvidíme. Chtěla bych to dělat z technického konopí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, konopná mastička je popsána tu https://cotvorim.blogspot.com/2018/09/konopi-je-lek.html je to stále stejný princip :) Momentálně mám doma i vosk, takže příště zkusím ještě navíc přidat trochu vosku a uvidím, co to udělá :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat