sobota 17. ledna 2015

Co na sebe v zimě?

Tohle bude takový návod, jak se v zimě obléci tak, že na vás mráz bude krátký. Sice budete zabaleni ve vrstvách jako cibule, ale zase vám bude krásné teplíčko a na zimou trpící obyvatele ve svém okolí se budete jen shovívavě usmívat :) Doporučují 4 z 5 močových měchýřů a 8 z 10 ledvin :)

Nejspodnější prádlo vynechávám a jdu rovnou na první pořádnou vrstvu.
TÍLKO, tak to jsem roky nosila jen v létě a ani v zimě jsem ho moc nevyhledávala, dnes ho nosím každý den, v zimě má funkci košilky, v létě je to normální svrchní oděv.
PUNČOCHÁČE, po „traumatu“ z dětství s vytahanými neforemnými padajícími punčochami jsem je zase vzala na milost, protože v mrazech tvoří nepostradatelnou druhou vrstvu pod kalhotami, takže vám nefouká ani na stehna.


Druhá vrstva je poměrně standardní.
TRIKO s dlouhým rukávem, může být i krátký, pokud není venku taková kosa, že by vám omrzaly i paže.
KALHOTY nebo SUKNĚ, poslední zimu jsem si oblíbila kalhoty z manšestru, tak nějak mám pocit, že mě hřejí víc než třeba denimové, ale ani teplejší dlouhá sukně nemusí být k zahození.

Přednosti další vrstvy spočívají spíše ve volbě materiálu.
SVETR, nějaký pořádný třeba i s podílem vlny. Místo svetru nosím občas fleecový kabátek/mikinu, který je dlouhý až pod zadek. Močový měchýř se raduje, další vrstva, která ho ochrání.
Když venku fouká, nosím tenký NÁKRČNÍK a přes něj ještě dlouhou ŠÁLU. Šála může být i krátká, ale ta dlouhá ve větru lépe vlaje ;)
BOTY s tlustější podrážkou, už se mi stalo, že mi byla přes podrážky zima. Ještě je možnost si do bot koupit vyteplené vložky, to je pak noha jako v peřince.
KABÁT nejlépe s podílem vlny a ne žádný tenký bez podšívky. Když sahá pod zadek, jedině dobře.



No a když už fakt mrzne, až praští, mám připravené ještě takové drobné pomocníčky.
PONOŽKY, bez punčocháčů jsou nutností, s punčocháčema je to možnost, jak udržet nohy dlouho v teple.
ČEPICE, tu nosím, jen když mi fakt mrzne hlava, mám ráda takové ty typy, co překrývají i uši, takže je všechno pěkně schované.
RUKAVICE, aby byly i vaše pařátky v teple :)



A nakonec něco pro největší zmrzliny na světě.
Existuje merino vlna, ze které se vyrábí funkční oblečení. Merino vlna je jemná a má malý průměr vláken, lze z ní tedy vyrobit i poměrně tenké triko. Její výhodou je, že tolik nepohlcuje tělesné pachy jako bavlna a že vás v zimě více zahřeje. Takové triko si můžete dát ještě pod normální triko a to už se proměníte v krásně zabaleného sněhuláka :)

Mrazu zdar!

2 komentáře:

  1. A termosku s horkým čajem do kabelky + hřejítko do kapsy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě vložky do bot s beránkem - krásně zahřejí :-)

    OdpovědětVymazat