sobota 11. ledna 2014

Košile bližší než kabát I.

Tohle je vlastně můj první samostatný projekt bez asistence někoho „šití znalejšího“ (když mluvím o oblečení, ne o husách ani pelíšku pro kočky :)). Jde o pánskou košili. Nějak mě prostě zatím baví víc šití na druhé než na sebe.
Střih jsem koupila z edice Burda a pro začátek jsem vyzkoušela variantu s méně díly a bez kapsičky.
Střih obsahuje i obrázková návod, nad kterým jsem si důkladně protáhla mozkové závity, popis v angličtině tomu ještě víc napomohl.


 Přišla jsem na to, že košile se skládá z mnoha detailů, které ušít precizně není až tak jednoduché. Ale tohle byla vlastně taková generálka na košili, protože při prvním pokusu se vždycky vyjeví, na který prvek si příště musím dát pozor.




V tomhle případě to bylo nasazování límečku a vypracování otvírání rukávů. Prostě čím větší (rozuměj drobnější) detail, tím složitější ho dát dohromady, aby alespoň trochu vypadal.

 

 
 


Musím si tedy postěžovat, že třeba ta část na posledním obrázku nebyla ve střihu vůbec domyšlená, z lícové strany vypadá všechno v pořádku, ale na rubu je takový zvláštní "mrmleš", což mě trochu mrzelo. Narazila jsem na web jednoho šikovného chlápka, který má všechny drobné prvky košile daleko lépe řešené, ale dá to pak logicky více práce.



Přes víkend už jen ušiju dírky na knoflíky a bude hotovo.

2 komentáře:

  1. Ty jo, jsi šiková jak blázen, já bych na to neměla nervy!! I když kamarádka je švadlena a co mi říkala, tak zrovna košile se prý počítá k jednomu z nejjednodušších střihů (což nechápu, mě připadá zatraceně složitá :D), pamatuji si, že ji šila už v prváku. Ale i tak máš můj obdiv jako sviňa (:D)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za chválu, už se chystám na další košili, ta bude snad už i v detailech vypadat líp :)

    OdpovědětVymazat