sobota 10. ledna 2015

Kosmetika netestovaná na zvířatech a kdo s námi bydlí

Od té doby, co naši domácnost obývá jedna čtyřnohá chlupatá dáma, se stále více zamýšlím nad vztahem člověk vs. zvíře. Nejenom, že už nejsem schopná se dívat na řízek bez kontextu jeho vzniku, ale také daleko více řeším například testování kosmetiky na zvířatech. Kromě jiného i kvůli tomu, že je králík domácí jedním z „oblíbených“ zvířat, které se na testování kosmetiky používají.


V listopadu roku 2014 vydala Svoboda zvířat aktualizovanou verzi seznamu značek s certifikáty Humánní kosmetický standard (HCS) a Humánní standard pro prostředky pro domácnost (HHPS). Od roku 2013 sice platí v EU zákaz dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech, ale i tyto zákazy se dají obejít, takže přítomnost nějaké kontroly zvenčí je žádoucí. Společnosti s certifikáty HCS/HHPS nesmí testovat nikde na světě a kvůli tomu se musí vzdát i vstupu na některé zahraniční trhy (např. Čína). Nejspíš to není náhoda, že vlastnictví certifikátu poznáte na produktech právě díky logu s králíkem...
Seznam vyvolených značek si můžete prohlédnout zde. Některé značky kosmetiky mají i svoji českou pobočku, což vítám :)
A nakonec vám na videu představím původce všeho, chlupatou dámu v celé své kráse :)


_________________________________________________________________________________
zdroj informací: http://www.svobodazvirat.cz

2 komentáře:

  1. Taky mám takovýho ušáka :) Jenom se jmenuje Karlos, jsou mu dva roky a je to pěknej ďábel :D
    Jinak děkuji za seznam, zrovna poslední dva dny jsem ho hledala, abych se na ty značky podívala, a tady jsem ho našla úplnou náhodou :) Díky! :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat