čtvrtek 8. ledna 2015

Indický tisk na látku

Když jsem sledovala britský pořad The Great British Sewing Bee, zaujal mě tam, kromě jiného, krátký medailonek o indické technice tisku na látky, které se říká bunta. Je to vlastně nejprimitivnější technika, kterou lze potisknout celou šíři látky. A výsledek vypadá hodně efektně.

zdroj obrázku http://sarishop.com
Barva se na látku přenáší pomocí dřevěného štočku (= bunta), pokud toužíte po vícebarevném tisku, je možné tisknout odlišně barevné motivy přes sebe (= soutisk).
zdroj obrázku www.artfire.com
Obtiskáváním štočku podél šířky látky vznikne pravidelný vzor, ale razítkem můžete také jen ozdobit už hotový kousek oblečení. Samozřejmě, že je důležitá určitá přesnost a kontinuita tisku, ale na druhou stranu se s mírnými odchylkami počítá a právě tyto malé nepřesnosti odlišují ruční tisk od sériové strojové výroby.
Štočky jsou vyrobené z tvrdého teakového dřeva, po vyřezání motivu jsou naloženy v oleji, aby dřevo změklo. Nejobvyklejšími motivy jsou zvířata, rostliny a orientální geometrické vzory.

zdroj obrázku http://honestlywtf.com/video/art-of-block-printing/
Indická dřevěná razítka můžete sehnat i u nás v České republice a mě už napadá, co všechno krásného by se s nimi dalo vytvořit ;)

1 komentář: