neděle 28. února 2016

Anýzová limonáda + anýzové sušenky

Jestli vám chutná sladkost jménem „pendrek“, nejspíš patříte mezi ty lidi, kterým bude chutnat i anýzová limonáda. Chuť pendreku je totiž tvořena právě anýzovou silicí a samozřejmě lékořicí. Je to taková příjemně sladce kořeněná chuť. Do té jsem se právě před několika lety zamilovala, když jsem poprvé úplnou náhodou ochutnala anýzovou limonádu od české firmy Pragomošt.

anýzová limonáda, fotka s pragercider.cz

Co je to anýz?
Anýz je bylinka typická pro středomoří, jako koření se používají semínka anýzu, která jsou silně aromatická. Anýz se oficiálně jmenuje bedrník anýz, takže se mu občas říká jen bedrník. Ze zdravotního hlediska podporuje vykašlávání, působí příznivě na trávení a proti nadýmání. Používá se do jídla jako koření, při pečení, v indické a čínské kuchyni je poměrně běžný, pak je také známý díky výrobě likérů (francouzský Pastis, italská Sambuca, řecké Ouzo, turecká Raki). A pak je tu originální česká limonáda :)

semínka anýzu
Anýzová limonáda se vyrábí z výluhu z bedrníku anýzu, výluhu z lékořice a z jablečného moštu. Je mírně nasycená oxidem uhličitým. Pro mě je to ideální kombinace ingrediencí, chutná a díky obsahu moštu je i osvěžující.

Recept na anýzové sušenky
Moje láska k anýzu zašla ještě dál a tak jsem si nedávno koupila v obchodě s kořením anýz s tím, že z něj určitě něco vymyslím. A upekla jsem sušenky. Takový základní recept, jen je tam navíc koření:

220 gramů hladké mouky
125 gramů másla
125 gramů cukru
1 velké vejce
1 polévková lžíce anýz
 
hotové sušenky

Kdo je to na té etiketě?
Pragomošt vyrábí kromě anýzové limonády i jiné druhy, limonádu z jablečného moštu, šípkovou limonádu, zázvorovou, maté a sedm bylin. Třeba vám některá taky zachutná a bude z toho velká láska jako u mě :)
Na každé etiketě je obrázek nějaké významné osobnosti, na té anýzové je Kathleen Neal Cleaver, členka vedení Black Panther Party, zakladatelka oboru Gender Studies na Yaleské Univerzitě. Jo! Další důvod, proč tuhle limču zbožňovat!


1 komentář:

  1. Ty sušenky vypadají skvěle. Bohužel mi chuť pendreku moc nechutná, ale mojí mamku to určitě potěší!
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat