Jestli vám chutná sladkost jménem
„pendrek“, nejspíš patříte mezi ty lidi, kterým bude chutnat
i anýzová limonáda. Chuť pendreku je totiž tvořena právě
anýzovou silicí a samozřejmě lékořicí. Je to taková příjemně
sladce kořeněná chuť. Do té jsem se právě před několika lety
zamilovala, když jsem poprvé úplnou náhodou ochutnala anýzovou
limonádu od české firmy Pragomošt.
anýzová limonáda, fotka s pragercider.cz |
Co je to anýz?
Anýz je bylinka typická pro
středomoří, jako koření se používají semínka anýzu, která
jsou silně aromatická. Anýz se oficiálně jmenuje bedrník anýz,
takže se mu občas říká jen bedrník. Ze zdravotního hlediska
podporuje vykašlávání, působí příznivě na trávení a proti
nadýmání. Používá se do jídla jako koření, při pečení, v
indické a čínské kuchyni je poměrně běžný, pak je také
známý díky výrobě likérů (francouzský Pastis, italská
Sambuca, řecké Ouzo, turecká Raki). A pak je tu originální česká
limonáda :)
semínka anýzu |
Anýzová limonáda se vyrábí z
výluhu z bedrníku anýzu, výluhu z lékořice a z jablečného
moštu. Je mírně nasycená oxidem uhličitým. Pro mě je to
ideální kombinace ingrediencí, chutná a díky obsahu moštu je i
osvěžující.
Recept na anýzové sušenky
Moje láska k anýzu zašla ještě dál
a tak jsem si nedávno koupila v obchodě s kořením anýz s tím,
že z něj určitě něco vymyslím. A upekla jsem sušenky. Takový
základní recept, jen je tam navíc koření:
220 gramů hladké mouky
125 gramů másla
125 gramů cukru
1 velké vejce
1 polévková lžíce anýz
125 gramů másla
125 gramů cukru
1 velké vejce
1 polévková lžíce anýz
hotové sušenky |
Kdo je to na té etiketě?
Pragomošt vyrábí kromě anýzové
limonády i jiné druhy, limonádu z jablečného moštu, šípkovou
limonádu, zázvorovou, maté a sedm bylin. Třeba vám některá
taky zachutná a bude z toho velká láska jako u mě :)
Na
každé etiketě je obrázek nějaké významné osobnosti, na té
anýzové je Kathleen
Neal Cleaver, členka vedení Black Panther Party, zakladatelka
oboru Gender Studies na Yaleské Univerzitě.
Jo! Další důvod, proč tuhle limču zbožňovat!
Ty sušenky vypadají skvěle. Bohužel mi chuť pendreku moc nechutná, ale mojí mamku to určitě potěší!
OdpovědětVymazatwww.jdeocestu.blogspot.cz