neděle 4. května 2014

Složení kosmetických přípravků

Stejně jako jsem začala sledovat složení potravin (ty malinkatým písmem napsané seznamy ingrediencí), po přečtení několika článků na téma kosmetika pro citlivou pokožku jsem byla donucena začít číst i složení krémů, šampónu atp.

Na první pohled se to zdá být hodně složité, zní to jako chemická hatmatilka pouze pro vyvolené, ale s trochou vůle se dají jednotlivé látky od sebe rozeznávat, některé složky se v kosmetice objevují častěji a tím spíš si je můžete zapamatovat.

Momentálně stačí moje mozková kapacita na tyto „chuťovky“ (seznam látek, kterým se postupně snažím vyhýbat):

PARAFFINUM LIQUIDUM = minerální olej, vazelína
vyrábí se destilací ropy, vytváří vodotěsnou vrstvu, podporuje ucpávání pórů, pokožku překryje vrstvou, která je na omak krásně hladká, vyplní nerovnosti, ale paradoxně jí škodí, protože ji „ucpe“ a tím brání dýchání a přirozeným procesům

Do kosmetiky se přidávají, protože jsou levnější než přírodní oleje.

DIMETHICONE = silikon, silikonový olej
není rozpustný ve vodě a nejde tedy smýt z pokožky či vlasů vodou, zjemňuje a vyhlazuje pokožku, používá se do šampónů, ale i do krémů, silikony vlas obalují a uzavírají, takže pokud použijete nějaký šampón s mycí složkou a ten vám povrch vlasu otevře, nejspíš pak použijete např. kondicionér, který vám vlas obalí silikony, často se obě látky dávají do jednoho přípravku.

Silikony končí na -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo -silane.

PARABENY
metylparaben, etylparaben, propylparaben a butylparaben

syntetické konzervanty, mohou způsobovat alergie a estrogenní aktivitu, zabraňuje přirozené enzymatické aktivitě pokožky a tkání

ALUMINIUM CHLOROHYDRATE
této složce říkám prostě hliník :), dává se především do antiperspirantů, protože uzavírá póry, tím snižuje pocení, ale zároveň je tělem vstřebáván

SODIUM LAURETH-5 SULFATE
Mycí prostředek, který odmašťuje pokožku, ale může ji zároveň dráždit, vymývá z pokožky přirozený ochranný film. Hlavu si samožejmě něčím umýt musíte, ale existují i šetrnější varianty.

Zdroje informací + další zajímavá fakta:

http://slozenikosmetiky.cz

http://arnika.org/chemicke-latky

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Chemick%C3%A9_l%C3%A1tky_pro_kosmetiku

A jakou kosmetiku mám tedy ráda?

Momentálně mi nejvíce sedí Alverde, Nobilis Tilia, Naturfyt, Weleda a Saloos.

Každopádně ať tak nebo tak, je potřeba být ostražitý, hodně kosmetických značek se tváří přírodně, přitom obsahují stejné chemikálie jako běžné produkty.
Na obalech produktů mi udělají radost tyto loga, sleduji i (ne)testování na zvířatech:







Seznam všech certifikátů najdete zde: http://www.krasa.cz/prirodni-bio-kosmetika/

Žádné komentáře:

Okomentovat