středa 19. června 2019

Sbíráme a sušíme bylinky

Kampak, babi?
Ále, na byliny!

Kde sbírat?

Nejlépe ve volné divoké přírodě, dál od silnic a hlavně pozor na pole. Pole jsou chemicky hnojená a jinak stříkaná, takže to bychom si moc nepomohli. Nesbírejte ani u silnice, u železnice na náspu. Projděte si okolí místa, kde se chystáte bylinky sbírat, a ujistěte se, že tam není žádný zdroj znečištění.

Kdy sbírat?

Květy na začátku vykvétání, listy nejlépe před a po odkvetení, kořeny brzy z jara či na podzim (do kořenů se na zimu stahuje síla a energie bylinky - rostlina má vegetační klid). Plody sbíráme, když jsou zralé. Každá bylinka má jiný doporučený čas sběru, takže si buď zjistěte v nějaké knize, kdy je vhodné ji sbírat (ráno, poledne, večer), nebo dejte na obecné doporučení, že se bylinky sbírají v poledne za slunného počasí, mají být suché a zdravé.

Co sbírat?

Co vás napadne, ale rostlinu byste měli dobře znát, abyste si nezpůsobili víc škody než užitku. Bylinku trhejte opatrně, ať ji nevezmete celou (pokud to není váš záměr) a zůstane pro další sběrače. Pokud jde o omezené množství, malou lokaci, tak nechte na místě dostatečné množství rostlin, abyste měli co sbírat i další rok. Žádný kobercový nálet ;)


Takhle suším pampelišku

Do čeho sbírat?

Do košíku, plátěných tašek či pytlíčků. Rozhodně ne do igelitu, to by vám bylinky nepoděkovaly, v plastu se totiž rychle zapaří.

Jak sušit?
Rostliny můžete sušit ve svazcích zavěšené, nebo je nadrobno nařezat a rozložit na papír (bez potisku). Sušení by mělo probíhat ve stínu na vzdušném teplém místě. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 35°C.

A takhle suším kopřivu

Jak skladovat?
Nejlepší je sklo, protože je to dokonalý neutrální materiál, pro bylinky se hodí tmavé sklo, které je ochrání před světlem. Tmavé a suché místo je ideální.


A na závěr tip z bylinkové příručky: Na zimu ukládáme jen ty bylinky, které po usušení při mačkání praskají (stonky se lámou a bylinka pěkně šustí). Každý rok si sušíme nové, protože rostliny časem ztrácejí své léčebné účinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat