čtvrtek 24. ledna 2019

Zero waste - trend, který vám pomůže ušetřit

Zero waste je momentálně trend, ale zároveň je to takový návrat k úspornému a ohleduplnému stylu života. Člověk se vrací do doby před mnoha lety, kdy hlavní materiály byly sklo, kov, dřevo, textil, sem tam něco plastového. Jde ale především o to, že věci nebyly na jedno použití, nebyly ani na jednu sezónu, věci prostě celé roky byly…a některé vydržely fakt dlouho, aniž by to nějak ohrozilo jejich funkci. Zdá se mi, že i obhájci všudypřítomných plastů si uvědomují, že jsme trochu v pasti a možná je potřeba začít přemýšlet o změně a pomalými krůčky ladit svůj život do udržitelných tónů.

A takhle se ladím já:

Holící strojek na žiletku

Mám holící strojek na žiletku, koupila jsem ho před více než 10 lety v pánském oddělení drogerie. Říkala jsem si tenkrát, že tam mají jistě něco lepšího, co do dámského oddělení ještě nedorazilo.
A taky že jo!
Holící strojek s vyměnitelnou žiletkou. Je to jen takové obyčejné držadlo, do kterého vložíte a zašroubujete úplně obyčejnou žiletku. Ten strojek/nástavec mě tenkrát stál kolem 100 Kč a balení žiletek vyjde na pár korun. Slyšela jsem už stížnosti, že se tím špatně holí a občas dojde k pořezání, ale já takovou zkušenost nemám. Jsem naprosto spokojená a po oholení jsou nožky jemné jako hedvábí.

Stejný typ holítka si můžete koupit také v kovovém provedení, to už vypadá opravdu luxusně.

Je dokázáno, že když je něco růžové a je to pro ženy, má to vyšší cenu. Marketing prostě funguje, ale pokud o tom budete vědět, můžete ho elegantně obejít.



Menstruační kalíšek

Než jsem si ho pořídila, mluvil o něm už skoro každý…v tomhle jsem docela konzerva, ale nakonec jsem se odhodlala…přeci jen, jedna věc, která stojí kolem 500 Kč, vám může vydržet třeba 10 let. No nekupte to! ;) Kalíšek byl spíše takový kalkul a taky trochu lenost řešit každý měsíc nové hygienické potřeby.

Kalíšek je z lékařského silikonu, má tvar kalichu, po zavedení se krev hromadí uvnitř, dle potřeby ho vyjmete, vyprázdníte, umyjete a znovu zavedete. Asi není nutné moc rozepisovat co a jak, internet je plný recenzí a návodů. Já si ten svůj vybrala pomocí šikovné srovnávací tabulky.

Kalíšek se sterilizuje vyvařením ve vodě, nic víc není potřeba.



Látkové vložky

Stejně jako se vrací obliba látkových plenek pro děti, tak dámské vložky se znovu prodávají z textilních materiálů. Dnešní látkové vložky jsou oproti těm používaným v minulosti našimi babičkami hezčí i praktičtější. Mají chytré patentky, materiál si můžete vybrat dle libosti, spodní strana je z látky s PUL zátěrem, což je funkční vrstva, která je prodyšná, paropropustná, ale nepromokavá. Ze stejného materiálu se dělají svrchní kalhotky na plínky pro děti.

Látkové vložky existují denní, noční a intimky. Různé firmy mají různé designy a velikosti, pro začátek doporučuju koupit si jich pár a uvidíte, jak se sžijete. Můžete je kombinovat s kalíškem a postupně si vyzkoušet, co vám nejlépe vyhovuje.

Použité látkové vložky můžete buď předeprat v ruce a skladovat bez vody, nebo je vkládat do nádoby s vodou, kterou jednou denně vyměníte a po 3 dnech vložky vyperete. Na odolné skvrny se vám bude hodit žlučové mýdlo.

Co mě na látkových vložkách nejvíc baví je příjemný bavlněný materiál a pak designy, které jsou prostě takové funky, že by člověk skoro zapomněl na ty galeje, co každý měsíc prožívá...



Lahev na vodu

Mám takovou pěknou designovou z borosilikátového skla se slepičím oblečkem. Tu mám ale na výstavce. Protože ta první slouží stále dobře. Je z nezávadného plastu, na studené i horké nápoje. I když v ní třeba zapomenu čaj, lahev vůbec nezasmrádne, což je z mého pohledu její hlavní přednost. Občas je potřeba rozebrat náústek a pořádně ho vyčistit, i když ho třeba tolik nevyužíváte a spíš lahev šroubujete jako já.

Když jdete do města nebo na výlet a přepadne vás žízeň, nemusíte kupovat malou PET lahev na jedno použití, pokud si s sebou zabalíte vodu z vodovodu. Můžete si už doma připravit svůj oblíbený čaj, nebo udělat čerstvou šťávu z ovoce.



Vlastní taška na nákup

Jestli máte v kabelce nebo batohu nějakou přihrádku, určitě se tam vejde složená plátěná nákupka. Ta vydrží rozhodně víc než obyčejná plastová taška za korunu. Ve světě se od těchto jednorázových plastů stejně pomalu upouští. Co na jedné straně planety vyhodíte, na druhé k vám připlave na dovolené u moře. Já hřeším jen občas a když už, tak si u pokladny koupím papírovou.
Na fotce vidíte můj nejnovější úlovek :)

1 komentář:

  1. Taky se snažím generovat co nejmíň odpadu, hlavně toho plastového. Kalíšek a vlastní tašku na nákup už používám, holící strojek na žiletky mě zatím nenapadl, ale je to dobrý nápad, díky za inspiraci :) Už jsem narazila na holítka z recyklovaného plastu, ale to je stejně pořád spotřební zboží.
    Zalíbilo se mi taky bezobalové nakupování, těší mě, že se to poslední dobou tak rozmáhá.

    OdpovědětVymazat