pondělí 31. prosince 2018

Kouzelný pozdrav od včelek

Sešlo se mi doma několik propolisových zázraků, další příspěvek na téma příroda léčí!

Co je to vlastně propolis?
Je to směs pryskyřičných látek z rostlin a včelích “slin”. Včelky používají propolis jako stavební materiál v úlu, zároveň má propolis antibakteriální účinky, takže je to i funkční látka. Pokud do úlu vnikne nějaký nežádoucí zdroj nákazy, včely ho obalí propolisem a tak ho zakonzervují. V propolisu najdete také včelí vosk a éterické oleje.

Já mám doma vlastní propolisovou tinkturu (propolis smíchaný v meruňkovici), zároveň jsem ale před Vánoci zakoupila i propolisový ústní sprej a zubní pastu s propolisem.


Zubní pasta má moc příjemnou chuť, a protože já moc nemusím zubní pasty s mentolem a takové ty “svěží” zubní pasty, je tahle jako balzám na duši, moc dobře chutná a je taková krásně jemná. A pokud používám zubní pastu, která mi chutná, vydržím si zuby čistit daleko déle ;)


Protože už mám asi měsíc v krku nějakého bacila, který mě ani po sérii vyhrožování nechce opustit, pořídila jsem si propolisový sprej do krku, dost mi chutná, ale bacilovi asi taky, protože to s ním ani nehlo, asi jinej gang ;)

Tinkturu můžete používat jako antibakteriální mazání na různé kožní problémy, k výplachům ústní dutiny atp. Předem si raději vyzkoušejte, jestli nemáte na propolis alergii, ne každý ho dobře snáší. Tinktura se dá užívat i vnitřně, pár kapek do vody a vypít, já doporučuju opatrně experimentovat, každý propolis má trochu jiné složení a každý člověk na takové přírodniny reaguje jinak.

2 komentáře:

  1. Nad menstruačním kalíškem zrovna přemýšlím, jen pořád nevím který:D

    Tvému blogu dávám odběr a budu se sem ráda vracet, stejně tak ráda tě přivítám i u sebe na blogu:

    ByGabra

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Já jsem našla na internetu takovou chytrou srovnávací tabulku, pro mě osobně byla přínosná informace, že existují pevnější nebo měkčí materiály, vybrala jsem ten poddajnější :)

      Vymazat