pondělí 11. května 2015

Povídání o králících

 
Než jsem si pořídila Bobinu jako domácího mazlíčka, vnímala jsem králíky jako roztomilé tvory, kteří tráví svůj den přežvykováním, válením se v králíkárně a nic víc k životu nepotřebují. Byl to ale velký omyl, za který se teď trochu stydím.
  Pohyb
Králík je sice vnímaný jako klecové zvíře, ale pravdou je, že potřebuje dostatek pohybu, zábavy a fyzického kontaktu (hlazení, drbání), zavřený celé dny v malém prostoru prostě trpí. Pokud nechám Bobinu třeba celý den v kleci (kterou má mimochodem dost velkou oproti klecím na králičích farmách), vystřelí pak ven jako raketa, vyhazuje nohy do výšky a ještě chvíli pobíhá jako splašená, aby dohnala svůj pohybový deficit.
  Kontakt
Králík je společenské zvíře, v přírodě žije ve skupině a jako domácí mazlíček vyžaduje kontakt a interakci. Bobina se ráda mazlí, zdraví mě šťouchnutím čumáku a ráda je v mé společnosti, když se přesunu v rámci pokoje, často se přesune také a lehne si poblíž mě. Nechá se klidně hodinu hladit, jen si pak musí poupravit chlupy v kožichu, protože na to ona dost dbá. Králíci pečují o svůj kožíšek podobně jako kočka, olizují se a tlapkami si čistí čumák a uši. Bobina byla naučená na kočičí záchod, takže jsem měla o starost míň. Pokud králičí záchod pravidelně vynášíte, žádný zápach nehrozí, naopak, králíci často voní po potravě, kterou konzumují, což bývají různé bylinky, zelenina a především seno. Ráda k Bobině čuchám, protože nezřídka voní jako posečená louka.
  Smysly
Králíci mají skvělý čich, sluch a vidění. Jejich zorný úhel je téměř 360°. Pokud Bobina vidí, že se někdo něco hýbe, hned se na to zaměří a nastraží uši. Když ji hladím, spokojeně cvaká zuby (je to něco jako když kočky vrní blahem), pokud se rozčílí, vrčí jako pes (jen trochu něžněji). Nebezpečí ohlašuje hlasitým dupnutím zadními běhy, často se jedná o zvuk, který prostě jen ještě neslyšela, nebo jí je nepříjemný, známý zvuk vysavače naopak úspěšně ignoruje. Co se týče sluchu, rozeznává Bobina především řadu „životně důležitých“ zvuků jako je otevírání lednice, vrzání dveří, krájení zeleniny na prkýnku.
  Potrava
I když jsou králíci často vyobrazování ze dvěma mohutnými předními zuby, mají zubů celkem 28 včetně stoliček (stejně jako já :)). Zajímavým faktem je, že králíci nemohou zvracet, nemají dávicí reflex, když něco pozřou, musí to projít celým trávicím traktem, není cesty zpět :) Zároveň nemohou hladovět, protože by se jim zastavila činnost střev, musí mít tedy stále k dispozici něco k snědku (většinou je to seno).
  Jsi moje
Bobina byla od mala zvyklá na přítomnost koček v domácnosti, takže s nimi nemá problém, psy ráda nemá a když je cítí, začne dupat a ztuhne. Svůj vztah s naším kocourem si Bobina zpečetila tím, že si ho označila otřením své brady o jeho nohu, králíci si tak značkují své teritorium a vše nové v něm. Mě si také označila a tak jsem teď prostě její :)

1 komentář:

  1. nevedela som, že si králiky tak označujú svoje teritórium :D my máme psa, nemeckú boxerku a tá nám zatiaľ bohato stačí, kedysi sme však mali aj korytnačky a myšičky, ale teraz nám naozaj stačí ona :)
    letná giveaway
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat