Kácení deštných
pralesů neschvaluje na této planetě téměř nikdo. Tak jak je
tedy možné, že k němu ještě dochází? A co když vám řeknu,
že i vy můžete rozhodnout o osudu jednoho kousku divoké přírody
na Zemi? Třeba tím, jaké potraviny si v obchodě koupíte.
Palmový olej je
získáván z palmy olejné, která má svůj domov v rovníkové
Africe, ale kvůli zisku je vysazována i v jiných oblastech.
Mediálně nejznámější je asi Borneo v Indonésii, kde jsou
káceny tropické deštné pralesy a místo nich vysazovány
kilometry palmového porostu. Drastické odlesňování znamená smrt
tisíců zvířat i rostlin a ničení místního ekosystému. Jedním
ze způsobů odlesňování je také vypalování, to sice není
legální, ale děje se poměrně běžně. Možná se k vám dostal
srdcervoucí příspěvek o spáleném orangutanovi, který doplatil
na chamtivost obchodníků s olejem. Je to jen špička ledovce,
která naznačuje, co všechno se v Indonésii poslední desetileté
děje.
plantáž palmy olejné zdroj: http://agrodaily.com |
V dnešním
globalizovaném světě je občas těžké odhalit příčinu a
následek, to samé s reálnou cenou produktu. Pokud by to mělo být
spravedlivé, byla by cena produktu vypočítávána nejen pomocí
běžné marže, která zahrnuje především náklady a zisk, ale
také dopadem výroby na okolí (lidi, přírodu) a na celou
udržitelnost systému.
Když sklidíme v
Evropě pole se slunečnicí a vyrobíme z něj slunečnicový olej,
zanecháme na této planetě daleko méně škody než v případě,
že v Indonésii vypálíme deštný prales, tam vysadíme palmy, z
nich vyrábíme olej a ten pak distribuujeme po světě. Takhle ale
obchodníci většinou nepřemýšlejí, ti volí surovinu, která
je nejlevnější. A jelikož je palmový olej nejlevnějším olejem
na našem trhu, v posledních letech se v potravinářství hojně
využívá. Ztužovaný palmový
olej se vyskytuje cca v polovině všech balených potravin. Najdete
ho skoro ve všem, v různých slaných pochoutkách (křupky,
chipsy, popcorn), v sladkých tyčinkách a oplatkách, margarínech,
oleji či tuku na smažení, instantních polévkách, kromě
potravin se používá i v kosmetice a krmivu pro zvířata. Palmový
olej se do potravin používá především jako ztužený palmový
tuk a pokud se zajímáte o zdravou výživu, jistě víte, že právě
ztužené tuky nejsou pro naše tělo vůbec vhodné. Mají totiž
vysoký obsah nasycených mastných kyselin.
zdroj http://www.foodnavigator-usa.com |
Bionafta se chvíli zdála jako dobrý nápad, který podpoří naši
nezávislost na ropě a omezí emise skleníkových plynů. Brzy se
ale ukázalo, že co může být na jedné straně zeměkoule
prospěšné, na druhé straně způsobuje ekologickou katastrofu. I
v bionaftě najdete palmu olejnou a podle Greenpeace se stala
Indonésie kvůli odlesňování třetím největším producentem
skleníkových plynů.
Palmové plantáže berou domov zvířatům, ale ovlivňují i životy
místních obyvatel. Zahraniční společnosti zabírají domorodcům
zemědělskou půdu, tím berou obyvatelům prostor k obživě. Ve
vodě se objevují chemikálie, což vadí nejen lidem, ale i vodním
tvorům, takže zase ubývá další možnost obživy.
Takže si to shrňme
- za posledních 100 let se snížil počet orangutanů na Sumatře a Borneu o 90 %
- z míst, kde dochází k vysazování palmy olejné, zmizelo 90 % volně žijících druhů živočichů
- při vypalování lesů vzniká ohromné množství skleníkových plynů
- místní obyvatelé přicházejí o prostor a možnost obživy
- ztužený palmový tuk není zdravý prospěšný
zdroj obrázku http://www.commodityonline.com |
Jak to tak vypadá,
palma olejná škodí na všech frontách a jediný její přínos
jsou peníze do kapsy společností, které s palmovým olejem
obchodují, a výrobců, kteří používají místo jiných tuků
levnější ztužený tuk palmový.
Pokud vás
zachvátila bezmoc a beznaděj, mám pro vás dobrou zprávu. I vy
můžete ovlivnit fakt, jestli bude kácení pralesů v jihovýchodní
Asii pokračovat, a to tím, že si nebudete dále kupovat výrobky s
palmovým olejem či tukem. Dejme najevo, že nám záleží na
původu potravin, které si kupujeme. Momentálně je palmový
olej ve složení často maskován za všeobecné označení
„rostlinný olej“, čímž se nakupování mění na práci
detektiva. Naštěstí je již schválena vyhláška, která
od roku 2015 nařizuje uvádět na
obalu výrobku přímo „palmový olej“.
Jen
na nás záleží, čím si zaplníme svoji spíž. Některé
potraviny nejsou totiž vhodné pro naše tělo, ale nesvědčí
ani naší duši.
Zdroje informací:
http://ekolist.cz
Skvělej článek - většinou jsou podobně zaměřené články docela nuda, ale tenhle jsem si přečetla s chutí až do konce!
OdpovědětVymazatDěkujiii, jsem ráda, že Tě to zaujalo :)
VymazatMoc dobře napsáno :).
OdpovědětVymazatDěkuji, to mě těší :)
Vymazat